Expositie

‘Uit het leven van Leo Schatz’ (1918-2014)
verlengd t/m 4 november 2018

Nooit eerder vertoonde werken uit zijn hele oeuvre, ter gelegenheid van zijn 100ste geboortejaar.

Vrouw in landschap (1987)
Vrouw in landschap (1987)

(Tamar de Waal) – Eerbetoon aan Leo Schatz: depressief en gelukkig tegelijk.
In Denemarken, waar hij vriendschappen sloot met Scandinavische kunstschilders, die zich bezighielden met het impressionisme en die hem het werk van Pierre Bonnard leerden kennen, ontpopte Leo Schatz zich vanaf dat moment als een kunstschilder die de scheidslijnen tussen kleur en emotie ontsteeg.
Hij is bekend door zijn kleurrijke expressionistische werken, die verwant zijn met de Cobrabeweging. Creatieve nieuwsgierigheid, humoristische levenslust en ‘de liefde van enkelen’ bleven onvermoeibaar de drijvende krachten achter de persoonlijkheid van Leo Schatz.
Bekende titels van zijn boeken zijn ’Wij zijn de jonge garde van het proletariaat’, ’De kleur van Leo Schatz’, ‘Kleur heeft een mens getekend, ‘Ik heb geen aanleg voor verdriet’. Prachtige zwart wit tekeningen en ’In ieder hoofd zit een ander hoofd’.

Werken zijn aangekocht door o.a. het Rijksmuseum, Cobra museum, Singermuseum.

 

Leo Schatz in zijn atelier, 2006
Leo Schatz (2006) in zijn atelier

 

Voorgaande exposities:

Juan Ripollès – t/m 30 april 2018

Juan Ripollès ( 1932) – Zijn Spaanse hartstocht wordt verbeeldt in kleurrijke schilderijen, sculpturen en Murano glas. Een kunstenaar pur sang. Met humor en blijdschap verbeeldt hij zijn fantasieën, waarbij de trotse Spaanse aard zich niet verloochent. Inmiddels is zijn werk wereldwijd bekend. In Nederland zijn diverse grote sculpturen van hem geplaatst. Zijn werk is in bezit van diverse musea in Spanje, Frankrijk, China, USA.

 

'Chico y Chica' in Ede (foto Wikicommons)
‘Chico y Chica’ in Ede (foto Wikicommons)