Expositie

28 augustus 2022 t/m 30 oktober 2022 – Keramiek Tentoonstelling

7 november 2020 t/m 24 januari 2021 – Piet Vermeulen – de Utrechtse School

Piet Vermeulen (1908-1996) – Woonde en werkte in Bilthoven. Hij was lid en later erelid van het Genootschap Kunstliefde in Utrecht. Zijn vroegste werken zijn impressionistisch, latere doeken schommelen tussen realisme en surrealisme in. Het oeuvre van Piet Vermeulen omvat veel portretten, waaronder een portret van dichter Jan Engelman, dat in bezit is van het Letterkundig Museum in Den Haag. Hij hoort net als Jopie Moesman, tijdgenoot en vriend, tot de Utrechtse school.
De Dom werd vaak op originele wijze door hem ‘geportretteerd’. Van eenvoudige straattaferelen en objecten maakte Piet Vermeulen in realistische stijl geschilderde stillevens, vaak met een surrealistische sfeer, die doet denken aan Salvador Dali. Zijn werk bevindt zich in het Centraal Museum in Utrecht en internationale collecties.

7 november 2020 t/m 24 januari 2021 We maken nu een tentoonstelling van de Bilthovense kunstschilder PIET VERMEULEN 1908-1996. Erelid sinds 1942 van de Genootschap Kustliefde te Utrecht en Laureaat van de Cultuur-Ere-penning 'Sint Maarten' van de stad Utrecht.

PIET VERMEULEN (1908-1996) ‘Bordennummer’ ( Popov de Clown), 1978, olieverf op paneel, 60 x 85 cm hxb’. Verborgen zelfportret. 12 Bordjes worden omhoog gehouden. Metafoor voor de zorg voor de 12 kinderen van de schilder. Piet was daar virtuoos in. Het resulteerde in zijn Oeuvre catalogus. ‘Goede Oogst’. Meer werk van Piet Vermeulen

4 januari – verlengd t/m 27 september 2020
Georg Alexander MORAWETZ (1923-1964) – Impressionist

Een kwaliteit die noch zelden te koop wordt aangeboden, uit de privécollectie van Kunsthaus Bühler.

G.A. Morawetz ‘Couvriers à Arles’, olieverf op linnen, 65 x 81 cm h x b
G.A. Morawetz ‘Couvriers à Arles’, olieverf op linnen, 65 x 81 cm h x b

Georg A. Morawetz studeerde in Praag (1938). Tijdens de oorlog woonde hij gedwongen in Ludwigsburg en maakte kennis met Kunsthaus Bühler in Stuttgart. Tentoonstellingen volgden. De Sommer-akademie in Salzburg vroeg hem Oskar Kokoschka op te volgen. Morawetz won de Grand Prix de Paris in 1961, tijdens de Parijse Salon de Moderne. Hij reisde door Frankrijk en vestigde zich, definitief, in zijn geliefde Gigondas, waar hij schilderde met rake toets, dik in de verf opgezet, gedurfd en vrij impressionistisch verfgebruik. Groot gevoel voor kleur, die de sfeer ademt van het prachtige Franse land. Je ruikt de verf en proeft de stokbroden. Museumkwaliteit.

Meer werk van Morawetz

+ Nieuwe werken van Francesca Zijlstra, Jan de Graaf, Ripollès, Willem Lenssinck

FRANCESCA ZIJLSTRA
SCULPTUREN & RELIËFS
vanaf 6 JULI 2019

zijlstra

Haar leven heeft momenteel een andere wending genomen.
Na het overlijden van haar levenspartner de beeldhouwer Arthur Spronken, een jaar geleden, heeft ze besloten deels in Frankrijk te gaan wonen en deels in het Rosa Spierhuis in Laren, als haar pent-house klaar is.
Francesca neemt een deel van haar werk mee naar Frankrijk. Echter niet alles.
Haar grote beelden in brons en marmer worden opgenomen in de collectie van ‘Beeldenpark de Havixhorst‘bij Meppel. Dit beeldenpark heeft een nauwe samenwerking met museum Beelden aan Zee.

 

Het bekende Duitse kunstenaarspaar met nieuwe Gesamtkunstwerken: USCHI KLAAS EN HEINRICH BROCKMEIER – 31 maart t/m 30 juni 2019

USCHI KLAAS EN HEINRICH BROCKMEIER
USCHI KLAAS EN HEINRICH BROCKMEIER

Uschi Klaas (Duitsland, 1949) Kunstschilder, objectdesigner. Heinrich Brockmeier (1938) Tekenaar, beeldhouwer. Echtpaar Uschi en Heinrich maken ‘Gesamtkunstwerken’. Een unieke samenwerking tussen twee giganten; zijn sculpturen worden geplaatst in haar schilderijen. Een symbiose tussen de schilder- en beeldhouwkunst.
Hun werk is in bezit van diverse musea en collecties in Duitsland, Nederland, Frankrijk, Zwitserland, USA.

Chantal Elisabeth Ariëns ‘Foto-etching’ &
Henk van der Vorst ‘Geometrische Origami’
16 december 2018 t/m 3 februari 2019

Henk van der Vorst
Henk van der Vorst – Vouwtekening (80×60 cm)
Where are you
Chantal Elisabeth Ariëns, ‘Where are you #4’ (41,4 x 27,2 cm)

Henk van der Vorst
Hoogleraar Numerieke Wiskunde. Na zijn emeritaat kan hij zich nu volledig en voltijds bezighouden met zijn zeldzaam virtuoos handgevouwen papierstructuren in persoonlijke kleursamenstelling en design.

Bij zijn designwerk maakt hij vierkante tekeningen die, na scannen, gespiegeld en geroteerd tot interessante vlakvullingen leiden. De ontwerpen zijn o.a. uitgevoerd in keramiek (porseleinen borden), op textiel en grote raamdecoraties.

Het papiervouwen wordt gerealiseerd in sculpturale toepassingen en grafisch design. De manier van vouwen staat bekend als ‘Geometrisch Origami’ en vindt ook steeds meer toepassing in de techniek. De objecten in deze expositie zijn gevouwen volgens zelf ontworpen vouwpatronen.

Artist’s statement – Chantal Elisabeth Ariëns
Beweging en verstilling, het vergankelijke vastleggen, de beweging loslaten – schijnbare tegenstrijdigheden die voor mij zo vanzelfsprekend bij elkaar horen.

Niet het beeld maar de herinnering eraan is wat mij voedt. De onzichtbare beroering van de ziel. Het ongrijpbare grijpen.

Ik werk ogenschijnlijk zonder plan, zonder beperkingen. Alleen de techniek stelt kaders: fotografie in combinatie met het ambachtelijke etsen en drukken. De toewijding die dit handwerk van me vergt zorgt voor de fluwelen uitstraling. Het licht is in mijn werk van diepe betekenis. Het bestaat bij de gratie van het spel tussen zwart en wit, schakeringen en nuances.

Wij willen vastleggen, vasthouden, maar juist met loslaten komen de intiemste beelden op.

‘Uit het leven van Leo Schatz’ (1918-2014)
t/m 4 november 2018

Nooit eerder vertoonde werken uit zijn hele oeuvre, ter gelegenheid van zijn 100ste geboortejaar.

Vrouw in landschap (1987)
Vrouw in landschap (1987)

(Tamar de Waal) – Eerbetoon aan Leo Schatz: depressief en gelukkig tegelijk.
In Denemarken, waar hij vriendschappen sloot met Scandinavische kunstschilders, die zich bezighielden met het impressionisme en die hem het werk van Pierre Bonnard leerden kennen, ontpopte Leo Schatz zich vanaf dat moment als een kunstschilder die de scheidslijnen tussen kleur en emotie ontsteeg.
Hij is bekend door zijn kleurrijke expressionistische werken, die verwant zijn met de Cobrabeweging. Creatieve nieuwsgierigheid, humoristische levenslust en ‘de liefde van enkelen’ bleven onvermoeibaar de drijvende krachten achter de persoonlijkheid van Leo Schatz.
Bekende titels van zijn boeken zijn ’Wij zijn de jonge garde van het proletariaat’, ’De kleur van Leo Schatz’, ‘Kleur heeft een mens getekend, ‘Ik heb geen aanleg voor verdriet’. Prachtige zwart wit tekeningen en ’In ieder hoofd zit een ander hoofd’.

Werken zijn aangekocht door o.a. het Rijksmuseum, Cobra museum, Singermuseum.

 

Leo Schatz in zijn atelier, 2006
Leo Schatz (2006) in zijn atelier

 

Voorgaande exposities:

Juan Ripollès – t/m 30 april 2018

Juan Ripollès ( 1932) – Zijn Spaanse hartstocht wordt verbeeldt in kleurrijke schilderijen, sculpturen en Murano glas. Een kunstenaar pur sang. Met humor en blijdschap verbeeldt hij zijn fantasieën, waarbij de trotse Spaanse aard zich niet verloochent. Inmiddels is zijn werk wereldwijd bekend. In Nederland zijn diverse grote sculpturen van hem geplaatst. Zijn werk is in bezit van diverse musea in Spanje, Frankrijk, China, USA.

 

'Chico y Chica' in Ede (foto Wikicommons)
‘Chico y Chica’ in Ede (foto Wikicommons)