Piet Vermeulen

Piet Vermeulen, (1908-1996) woonde en werkte in Bilthoven in het huis ‘de Meulenbelt’ op Julianalaan. Hij was lid en later erelid van het Genootschap Kunstliefde in Utrecht. Zijn vroegste werken zijn impressionistisch, latere doeken schommelen tussen realisme en surrealisme in. Het oeuvre van Piet Vermeulen omvat veel portretten, waaronder een portret van dichter Jan Engelman, dat in bezit is van het Letterkundig Museum in Den Haag. Hij hoort net als Jopie Moesman, tijdgenoot en vriend, tot de Utrechtse school.
De Dom werd vaak op originele wijze door hem ‘geportretteerd’. Van eenvoudige straattaferelen en objecten maakte Piet Vermeulen in realistische stijl geschilderde stillevens, vaak met een surrealistische sfeer, die doet denken aan Salvador Dali. Zijn werk bevindt zich in het Centraal Museum in Utrecht en internationale collecties.
In 1943 ontving hij de Willem van Collemprijs met een zeer lovende recentie van Hannema de Stuers.
Tot zijn verbazing kwam er ook een Brabantse Piet Vermeulen opdagen. Sindsdien signeert Piet Vermeulen uit Bilthoven met een ‘Molentje’, waarbij links en rechts het jaartal wordt weergegeven.
Catalogus ‘Goede oogst’, met voorwoord van Hans Lutz en Louis Andriessen.

 

 

Piet Vermeulen, ‘Brood en Spelen’ (1990), olieverf op paneel, gesigneerd rechtsonder met molentje