Nieuws

 

Kerkrade krijgt primeur koningspaar-schilderij

De koning wordt liever met zijn vrouw geportretteerd dan alleen. Daarom schilderde Lia Laimböck een koninklijk dubbelportret dat in het Cube Design Museum in Kerkrade wordt onthuld.

Lia Laimböck bij haar nieuwe portret van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, dat 10 oktober in het Cube Design Museum in Kerkrade onthuld wordt. Ben Deiman

Wat moet over tweehonderd jaar de afbeelding zijn die aan u herinnert? Die vraag, gesteld aan diverse leden van de koninklijke familie, heeft geleid tot een groot dubbelportret van Willem-Alexander en Máxima. Het door Lia Laimböck gemaakte schilderij zal woensdag 10 oktober worden onthuld in het Cube Design Museum in Kerkrade.

Het idee voor het schilderij ontstond op 1 februari 2014 in Ahoy Rotterdam, na afloop van het afscheidsfeest voor prinses Beatrix, haar aangeboden na haar regeerperiode. Watermuzikant Reinier Sijpkens, de echtgenoot van Lia Laimbock, was een van de artiesten die een ode aan de afgetreden koningin hadden gebracht. Op de meet-and-greet met de Oranjes in Ahoy stelde Hans Wijers, voorzitter van het Nationaal Comité Inhuldiging, Sijpkens voor aan Willem-Alexander.

De twee spraken ruim een kwartier met elkaar. De muzikant vroeg de koning wat hij vond van de portretten die op dat moment in het Rijksmuseum hingen, gemaakt door vijf kunstenaars die waren geselecteerd om een officieel staatsieportret van hem te maken.

Het making of filmpje van het schilderij. Tekst gaat door na video

De koning antwoordde dat hij daarover geen mening mocht hebben. En dat hij ervan overtuigd was dat fotografe Rineke Dijkstra als winnaar uit de bus zou komen. „Maar staatsieportretten zijn toch altijd geschilderd?”, informeerde Sijpkens.

De koning antwoordde dat hij überhaupt liever niet in zijn eentje werd geportretteerd. Hij gaf er de voorkeur aan, vertelt Sijpkens, dat over tweehonderd jaar een dubbelportret van hem zou resteren. Hij zou het koningschap immers niet alleen dragen, maar samen met zijn vrouw.

Daarop deed Sijpkens een suggestie. In het Letterkundig Museum hingen net een aantal schrijversportretten geschilderd door zijn echtgenote Lia. Goed idee, vond de koning.

Lees ook: Ook de nieuwe portretten van koning Maxima en de prinsessen zijn anders dan anders. Erwin Olaf legde ze van heel dichtbij vast.

De prinsessen die Sijpkens die avond over het plan sprak – Beatrix, Annette, Laurentien, Margriet en Mabel – reageerden allen enthousiast op het voorstel, aldus Sijpkens.

Lia Laimböck (52) is goed in portretten, zegt ze. In opdracht maakt ze er een paar per jaar. Ze noemt zichzelf een „old school kunstenares in een modern jasje”. Portretten moeten lijken, zegt ze. „En dan bedoel ik niet alleen fysiek correct. Een goed portret is geen nageschilderde foto, maar raakt de kijker als een slaghout.”

Op basis van een gesprek met Willem-Alexander (dat ze na een optreden van haar man in New York met hem had) en een reeks foto’s van een hoffotograaf uit Soest ging ze aan de slag.

Laimböck zette een doek op van 2,8 bij 2 meter. Tegen een achtergrond van bladgoud en voor een poort heeft ze het paar ten voeten uit, en meer dan levensgroot geportretteerd. Vijf omgekeerde scheepsribben in de poort symboliseren dat Nederland een zeevarende natie én dat het koninklijk gezin vijf leden telt. Het open luik naast Máxima staat voor de Hollandse tolerantie.

In de zes maanden dat ze aan het portret werkte, herkende Laimböck in Willem-Alexander steeds meer trekken van prins Hendrik, en ook van Wilhelmina en Juliana.

In afwachting van een koper betaalde Arthur van der Poel, bestuurder bij Philips, vast een vergoeding aan Lia Laimböck. Het koningspaar stuurde ze afbeeldingen van het schilderij. Die werd beantwoord met een vriendelijke brief van hun secretaris.

Rolf Laimbock, kunsthistoricus geeft hoogst interessante rondleidingen. Een aanrader,  als U uw familie of vrienden wilt verrassen met een inspirerende culturele uitnodiging.

 

Lia Laimböck:

Onthulling 10 oktober   a.s.  in het Cube-design Museum  te Kerkrade van het dubbbelportret van ons koningspaar,
Zijne Majesteit Koning Willem Alexxander en Hare Majesteit Koningin Maxima

www.lialaimbock.com

 

_________________________________________________________________________________________________

 

SCULPTURES NOW

INTERNATIONAL SCULPTURE FAIR

 14 t/m 17 september 2017

_________

Van de beeldhouwer  Willem Lenssinck is de grote sculptuur- Ladybird 250 cm H brons, tentoongesteld  entree/park van de

BUITENPLAATS SPARRENDAAL DRIEBERGEN
Hoofdstraat 89, 3971 KE Driebergen-Rijsenburg

bezoek ook de Beeldentuin van Galerie Laimböck, Doornseweg 10, in Langbroek,

0343 561699 – 06 50521389

www.willemlenssinck.nl-https://www.youtube.com/watch?v=CueR9AC7fLM,Willem Lenssinck The Sunshine & The Patina – YouTube

SCULPTURES NOW

Openingstijden & route

Openingstijden:

Donderdag 14 september 2017 van 14.00 tot 20.00 uur.
Vrijdag 15 september 2017 van 11.00 tot 18.00 uur.
Zaterdag 16 september 2017 van 11.00 tot 18.00 uur.
Zondag 17 september 2017 van 11.00 tot 18.00 uur

___________________________________________________________________________________________

 

13 september 2017

Bezocht Musee Fondation Louis Vuitton door Frank Gehry in Parijs, een absolute aanrader.

Museum als kunstwerk.

Museum als kunstwerk.

 

____________________________________________________

Opening ‘Kunstenaars Pur Sang’

Utrechtse beeldhouwers en schilders 
De kunsthistoricus Rolf Laimböck, opende de tentoonstelling. In bevlogen inzichtelijke bewoordingen werd het publiek meegevoerd naar de schilderijen en beelden en hun kleurrijke betekenis daarvan. Enkele delen uit zijn speech wil ik U niet onthouden.
‘Deze kunstenaars werken aan een picturale traditie; dat wil zeggen dat men voortborduurt op eigen wijze op de kunstenaars die hen voorgingen. Er is een spreuk die luidt’ Zoals men ijzer scherpt met ijzer, zo scherpt een mens zich aan zijn medemens’.
Hij besloot met:’Kortom als we het hebben over ‘het helemaal in overeenstemming zijn van de belangrijke kenmerken’ bij deze tentoonstelling kunstenaarschap pur sang, dan heb ik het over: Niet in herhaling vallen, als een roofvogel op je werk duiken, in het kunstwerk moet iets te raden blijven, werken in verschillende gradaties binnen één kleur, als kunstenaar een andere discipline beoefenen, werk in series, trouw zijn aan jezelf, je niets aantrekken van de markt, kijk naar andere kunstenaars en gewoon doen wat je doen moet. Als je dat doet, ben je een kunstenaar pur sang en verklaar ik daarmee deze tentoonstelling voor geopend’!
Peter van Poppel: die, als je goed naar zijn werken kijkt, het kind zoekt in de mens. Vandaar dat als je straks boven naar zijn werken gaat kijken, je een matroos of een non ziet met een veel te groot hoofd en een licht doorschijnende huid.  Peter heeft een enorme aandacht voor detail maar ook humor en vertedering is in zijn werk te vinden. Het is een realisme met vervreemdingen in de vorm.
‘Mistmatroos’
José van Kleef, begint haar schilderijen vaak abstract of liever gezegd met kleur waarvan er soms wel meer dan 42 verschillende kleuren op haar palet liggen. Pas na een paar uur komt er een gevoel van wat het werk moet of gaat worden. Aan de ene kant ontstaat er een soort helderheid  maar aan de andere kant moet er iets raadselachtigs zijn. Dat lukt haar zeer aardig. De kunst en haar streven, is om een balans te vinden tussen spontaniteit en stil staan en objectiviteit.
‘Staand meisje’
Nico Rypkema. Als er een woord van toepassing is op het leven en werk van Nico dan is het vrijheid.al schilderend door Frankrijk en andere landen in Europa en ontmoette de Oostenrijkse schilder Kokoschka van wie hij leerde kijken en niet in herhaling te vallen. Kokoschka zei ook nogiets anders tegen Nico: ‘Je moet schilderen als een roofvogel die op zijn prooi duikt’

.‘Euforie’

Lia Laimbock, is een virtuoze tekenares met een groot aandacht voor kleine details, kleur en materiaalgebruik. Ze geeft masterclasses aan de klassieke academie in Groningen. Binnenkort wordt in Kerkrade in het nieuwe Cube museum het levensgrote kroningsportret van koning Willem Alexander en Koningin Maxima onthuld.
‘Sneeuwuiltje’
Piet Vermeulen; Het schilderij van de Amerikaanse postbussen. Daar maakte hij er 12 van en een werd opgenomen in de beroemde Hyatt collectie in Amerika. Ook hier een voorbeeld van het kunstenaarschap pur sang: werken in series. Dat deden de grote kunstenaars uit de renaissance en de gouden eeuw ook. Werken in serie en variëren op het thema. Je hoeft of kan misschien niet dezelfde kwaliteit als je grote voorgangers halen maar je kan wel het idee erachter inzetten voor je eigen werk. Piet reisde met zijn 4 zonen die in Vancouver wonen regelmatig richting Seattle, de kunststad. Onderweg op het platteland zag hij de postbussen met Nederlandse namen als Tjoelker er op. Dit schilderij is een voorbeeld van heimwee en verlangen als je emigreert. Toch zit er ook humor in het werk. Hoe ver je ook reist of emigreert, de belastingdienst zal je altijd weten te vinden. Kijk maar naar de blauwe envelop die bovenop de kranten ligt.
‘Mailboxen’
Jan Rodrigo, wilde naar de kunstacademie maar dat mocht niet van zijn preutse moeder, omdat daar werd gewerkt met naakt modellen. Zo zie je maar weer hoe carrières kunnen worden gemaakt en gebroken. Jan is altijd blijven tekenen en schilderen en nam les bij bekende Utrechtse schilder Willem van Leusden.Zijn belangstelling ging vooral uit naar door het leven getekende mensen of mensen die aan de zelfkant stonden. Hij werkte soms ook als sneltekenaar en dat kan je ook wel zien aan zijn toets en werk. Jan Rodrigo is ook bekend geworden met de Utrechtse kunstmarkt op het St. Janskerkhof. Bij het Genootschap Kunstliefde was hij in de jaren 50, de drijvende kracht achter de toename van kunstenaars, die net als hij zochten naar een klankbord. Ik heb het dan over niet over de minste namen: Pyke Koch, Jopie Moesman, Gerrit Rietveld, Dick Bruna en Joop Hekman, om er maar een paar te noemen. Dat is ook kenmerkend voor veel kunstenaars: je scherpen aan het werk of de werkwijze van andere kunstenaars.
‘De Marathon’
Theo van de Vathorst, een beeldhouwer,die zo bescheiden is, maar tegelijkertijd met een ongelooflijk oeuvre. Een kleine greep: het Anton Geesink beeld, maar ook de Geesink award, de Willem van Oranje plaquette bij de Leidse universiteit. Het DOS monument, diverse portretten, kleine bronzen beelden en onnoemelijk veel penningen. Last but not least: de bronzen deuren van de Dom in Utrecht. Als je in Europa kijkt naar welke kunstenaars kerkdeuren hebben mogen maken, dan schaart hij zich vanzelf in een heel exclusief rijtje: Een zekere Bernward in Hildesheim, Ghiberti in Florence en Rodin in Parijs. Al waren de deuren van Rodin voor een kunstinstituut bedoeld, het was wel gebaseerd op de deuren in Florence, de deuren van de Sint Pieter  in Rome, door Antonio Filarete en Giacomo Manzú. Het is dan ook terecht dat we hier te maken hebben een ridder in de orde van de Nederlandse leeuw. Zijn werk kenmerkt zich door zijn naturelle stijl, maar ook de literaire humor die er in zit.
‘Diana’
Willem Lenssinck, heeft een eigen manier van verbeelden en werken in brons. Over het laatste beeld waar Willem aan werkte, een kleine Warrior X wil ik graag iets vertellen over de patina oftewel het aanbrengen van de kleur. Waar het mij om gaat is de methodiek: Het idee om met één kleur is heel veel verschillende gradaties toch een effect te bereiken. Het werken in één kleur met heel veel gradaties is ook een voorbeeld van het kunstenaarschap pur sang.  Ga zo maar eens kijken hoeveel kleuren groen je in het beeld tegen komt. Ze zijn bijna niet te onderscheiden en toch zijn ze er. Bij Willem komt dit gewoon uit zijn eigen manier van werken, zijn vakmanschap en weet hoe materialen werken. Toch komt dit werken met een kleur ergens vandaan. Als voorbeeld laat ik U een schilderij van Frans Hals zien uit 1637. Waarom laat ik dit zien? Omdat het werken in een kleur,  hier een van de eerste keren is, dat dit gebeurt. Hier zie je het uniform van een officier in 8 of 9 verschillende kleuren grijs. Een kleine 250 jaar later, bij de opening van het Rijksmuseum, inspireerde dit gegeven Vincent van Gogh voor het maken van de serie zonnebloemen in de kleur geel. Waar het mij om gaat is de methodiek: Het idee om met één kleur is heel veel verschillende gradaties toch een effect te bereiken
.‘Warrior X II’
NOGMAALS – Kortom als we het hebben over ‘het helemaal in overeenstemming zijn van de belangrijke kenmerken’ bij deze tentoonstelling kunstenaarschap pur sang, dan heb ik het over: Niet in herhaling vallen, als een roofvogel op je werk duiken, in het kunstwerk moet iets te raden blijven, werken in verschillende gradaties binnen één kleur, als kunstenaar een andere discipline beoefenen, werk in series, trouw zijn aan jezelf, je niets aantrekken van de markt, kijk naar andere kunstenaars en gewoon doen wat je doen moet. Als je dat doet, ben je een kunstenaar pur sang en verklaar ik daarmee deze tentoonstelling voor geopend!

 

UITNODIGING – KUNSTENAARS PUR SANG
Tentoonstelling 2 juli 2017 t/m 3 september 2017

 

 

 


UITNODIGING

tentoonstelling 25 februari t/m 7 mei 2017

UITNODIGING v.d.VALK-LENSSINCK

 

 


 

 

Lieve kunstvrienden,

Onze allerbeste wensen voor 2017

Vreugdevol, vreedzaam, inspirerend, creatief en succesvol in goede gezondheid.

Op naar een mooi nieuw jaar en het genieten van de ‘beeld’-schone kunsten.

Hartelijke groeten

Willem en Catherine Lenssinck

   ‘ Donar en Sleipnir het Wolkenpaard’-brons-gneis-graniet. 74 cm b.

donar-en-sleipnir-het-wolkenpaard   2016_______________________________________________________________________________________________2017

Beelden december 2016

Artikel in Beelden-magazine  –  december 2016

Galerie Laimböck is een zeldzaam verschijnsel in de streek ten zuiden van Utrecht. De robuuste bronzen stier die voor het huis staat, geflankeerd door stèles van ruwe steen, markeert de plek van twee kunstondernemers die nergens bang voor zijn. Met inzicht en beleid sturen zij hun bedrijf naar succes en een duidelijke positie in de kunstwereld.

Door Ans van Berkum

Willem Lenssinck is kunstenaar, ontwerper en architect, en werkt in brons en kunststof. Naast hem staat Catherine Laimböck, die met een feilloze neus voor sales zijn werk en dat van een hele groep andere kunstenaars aan de man brengt. Ze doen dat in hun verbouwde school, die ook woonhuis en galerie is en waaraan een grote binnentuin grenst met niets dan beelden en strak tuinmeubilair. Elk doet zijn job met overtuiging. Ze zijn op elkaar ingespeeld en hebben duidelijk plezier in elkaar. Bezoekers en kopers voelen dat en raken argeloos enthousiast. De schaal waarop ze werken, met toeleveranciers tot in België en Duitsland, is zeldzaam in Nederland. Daarbij is de durf waarmee ze uitbreiden en investeren werkelijk opvallend. Intussen zijn er drie ateliers en hebben ze hun oog op nog een loods laten vallen.
Hun ideeënrijkdom en daadkracht ten slotte, zijn voorbeeldig. Het verbaast me niet dat  ik een maquette te zien krijg voor een museum en documentatiecentrum voor beeldhouwkunst. Het plan ligt op dit moment in de week bij bedrijven en overheden. Het gebouw dat Lenssinck tot in de puntjes doordacht, heeft ondergrondse opslagzalen en een met glazen panelen afgeschermde buitenruimte. Er is ruim plek voor ontvangsten en zelfs voor een inwonende curator. Een functionele opzet dus, die verraadt dat ze de eisen die aan het huidige museummanagement worden gesteld, goed hebben bestudeerd. Het is een gebouw dat beslist de voorwaarden schept voor een succesvolle en onafhankelijk bedrijfsvoering.Het casco is van staal, qua bouwtechniek overgeheveld uit de scheepsbouw. Lenssinck werkte daar een poos en weet precies waarover hij het heeft. Een lijst waarin de belettering van het centrum is verwerkt, zorgt voor een heldere framing van de voorgevel. Laten we hopen dat het hun lukt de fondsen bij elkaar te brengen voor de realisatie. De vele oeuvres die beeldhouwers bij hun dood verweesd achterlaten, zouden er een plek kunnen krijgen.

Denkpatronen

Lenssinck’s beeldhouwwerk kenmerkt zich door een architectonische opzet. Figuren en dieren worden ontleed in plastische massa’s, die vervolgens met grote precisie op hun plek komen te liggen. Hij past in de traditie van Maillol, Lehmbruck en Picasso, maar de huid van zijn beelden is onveranderlijk spiegelglad gepolijst en de uitstraling is vitaal en expressief. Denkfiguren maakt hij met zijn beelden van ‘paardenkrachten’. Motoren die in combinatie met reptielen en paardenschedels tot symbool van de vooruitgang zijn geworden. Ja, waarom moesten de eerste auto’s op koetsen lijken? En robots nu weer op mensen? Lenssinck stapt uit voor de hand liggende denkpatronen en voegt andere toe. Die zijn uiteraard net zo irrationeel als de eerste, maar voor een kunstenaar mag dat. Hij reageert immers op het bizarre gedachtengoed van zijn tijd.Grappig zijn de rijtuigen waarop figuren als wagenmenners ingespannen ondergeschikten voordrijven. Hij laat de torso van een jonge vrouw zien, die op een verend mechanisme is geplaatst. Bij een duw gaan de borsten dansen. En dan zijn er zijn krijgers en wachters. Ze doen me in de verte denken aan de futuristen die per se beweging wilden vangen in hun beelden. Door de spiegelende gebogen vlakken gaat er een geweldige dynamiek van ze uit.

3D

Willem Lenssinck werkend aan 3D-model Tomorows Fossil 3 m L.

Willem Lenssinck werkend aan het 3D-model van Tomorrows Fossil

Lenssinck maakt van éen ontwerp steeds een serie in verschillende formaten. Die variëren van geschikt voor een vitrine in een huiskamer, tot exemplaren die iconisch kunnen worden in de buitenruimte. Dat kan door de toepassing van 3D technologie. Een beeld wordt gescand en met behulp van een computer omgezet in een mal voor een model dat kan worden gegoten. Ook kun je er direct driedimensionale beelden in bijvoorbeeld polystyreen van laten maken. Zo hoeft er niet meer met gips te worden gewerkt. Dus de 3D techniek is de vervanger van het gipsmodel. Het is voor de kunstenaar een enorme tijdwinst. Klassiek is nog de methode het beeld in brons te laten gieten, afwerken, coaten of polijsten. Dat gebeurt nog op de oude ambachtelijke manier. Met deze techniek kan een perfectie bereikt worden die zijn weerga niet kent en dat past bij Lenssinck. Hoe ook gemaakt, zijn oeuvre vertoont een doorlopende lijn. Het is nu alleen iets makkelijker geworden om zuiver te produceren, en daar maakt hij gebruik van. Het inspireerde hem ook tot nieuwe, wat vloeiender vormen, en coatings die metaal imiteren. Alles kan tot in de finesses worden gereproduceerd. Willem Lenssinck weet dat te combineren met zijn vakmanschap en blijft geloofwaardig.

Een enkel puntje blijft in mij hangen. De meubels zijn architectonisch opgevat, maar misschien wat té consequent modernistisch. De achtertuin komt waarschijnlijk in de zomer meer tot zijn recht als
de tuin als een zuidelijk plein door platanen is beschaduwd. Niettemin tref je als bezoeker bij Laimböck altijd een warm onthaal en staat je een kunstervaring te wachten die veel in gang kan zetten.

maquette-beeldhouwmuseum

Maquette voor een beeldhouwmuseum en documentatiecentrum

www.galerielaimbock.com, www.willemlenssinck.com

 

Op deze pagina vindt u binnenkort de nieuwsberichten van Galerie Laimböck, op dit moment zijn wij bezig om de nieuwe site up to date te maken.

November 2016:
Vandaag is Taurus Magnus weer terug naar Langbroek verhuisd na de zes maanden durende tentoonstelling ‘Op Poten’ in beeldenpark de Havixhorst te Meppel/Schiphorst. Het was een evident succes en uitermate plezierige samenwerking. Meer dan 30.000 bezoekers genoten van deze tentoonstelling en het mooie Hotel Relais Chateau Havixhorst, waar het goed toeven is logies, koffie en lunch.

Team Havixhorst 'Op Poten', met kunstenaars

Mei 2016:
Vandaag verscheen in de Wijkse Courant het onderstaande artikel. Taurus Magnus is op dit moment niet aanwezig bij ons in Langbroek, maar staat tentoongesteld bij beeldenpark de Havixhorst te Meppel/Schiphorst.

Wijkse courant bericht dat 'Taurus Magnus' gemist werd in Langbroek.