Nieuws

UITNODIGING

tentoonstelling 25 februari t/m 7 mei 2017

UITNODIGING v.d.VALK-LENSSINCK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

————————————————————————————————————————————————————————-

 

 

Lieve kunstvrienden,

Onze allerbeste wensen voor 2017

Vreugdevol, vreedzaam, inspirerend, creatief en succesvol in goede gezondheid.

Op naar een mooi nieuw jaar en het genieten van de ‘beeld’-schone kunsten.

Hartelijke groeten

Willem en Catherine Lenssinck

   ‘ Donar en Sleipnir het Wolkenpaard’-brons-gneis-graniet. 74 cm b.

donar-en-sleipnir-het-wolkenpaard   2016_______________________________________________________________________________________________2017

Beelden december 2016

Artikel in Beelden-magazine  –  december 2016

Galerie Laimböck is een zeldzaam verschijnsel in de streek ten zuiden van Utrecht. De robuuste bronzen stier die voor het huis staat, geflankeerd door stèles van ruwe steen, markeert de plek van twee kunstondernemers die nergens bang voor zijn. Met inzicht en beleid sturen zij hun bedrijf naar succes en een duidelijke positie in de kunstwereld.

Door Ans van Berkum

Willem Lenssinck is kunstenaar, ontwerper en architect, en werkt in brons en kunststof. Naast hem staat Catherine Laimböck, die met een feilloze neus voor sales zijn werk en dat van een hele groep andere kunstenaars aan de man brengt. Ze doen dat in hun verbouwde school, die ook woonhuis en galerie is en waaraan een grote binnentuin grenst met niets dan beelden en strak tuinmeubilair. Elk doet zijn job met overtuiging. Ze zijn op elkaar ingespeeld en hebben duidelijk plezier in elkaar. Bezoekers en kopers voelen dat en raken argeloos enthousiast. De schaal waarop ze werken, met toeleveranciers tot in België en Duitsland, is zeldzaam in Nederland. Daarbij is de durf waarmee ze uitbreiden en investeren werkelijk opvallend. Intussen zijn er drie ateliers en hebben ze hun oog op nog een loods laten vallen.
Hun ideeënrijkdom en daadkracht ten slotte, zijn voorbeeldig. Het verbaast me niet dat  ik een maquette te zien krijg voor een museum en documentatiecentrum voor beeldhouwkunst. Het plan ligt op dit moment in de week bij bedrijven en overheden. Het gebouw dat Lenssinck tot in de puntjes doordacht, heeft ondergrondse opslagzalen en een met glazen panelen afgeschermde buitenruimte. Er is ruim plek voor ontvangsten en zelfs voor een inwonende curator. Een functionele opzet dus, die verraadt dat ze de eisen die aan het huidige museummanagement worden gesteld, goed hebben bestudeerd. Het is een gebouw dat beslist de voorwaarden schept voor een succesvolle en onafhankelijk bedrijfsvoering.Het casco is van staal, qua bouwtechniek overgeheveld uit de scheepsbouw. Lenssinck werkte daar een poos en weet precies waarover hij het heeft. Een lijst waarin de belettering van het centrum is verwerkt, zorgt voor een heldere framing van de voorgevel. Laten we hopen dat het hun lukt de fondsen bij elkaar te brengen voor de realisatie. De vele oeuvres die beeldhouwers bij hun dood verweesd achterlaten, zouden er een plek kunnen krijgen.

Denkpatronen

Lenssinck’s beeldhouwwerk kenmerkt zich door een architectonische opzet. Figuren en dieren worden ontleed in plastische massa’s, die vervolgens met grote precisie op hun plek komen te liggen. Hij past in de traditie van Maillol, Lehmbruck en Picasso, maar de huid van zijn beelden is onveranderlijk spiegelglad gepolijst en de uitstraling is vitaal en expressief. Denkfiguren maakt hij met zijn beelden van ‘paardenkrachten’. Motoren die in combinatie met reptielen en paardenschedels tot symbool van de vooruitgang zijn geworden. Ja, waarom moesten de eerste auto’s op koetsen lijken? En robots nu weer op mensen? Lenssinck stapt uit voor de hand liggende denkpatronen en voegt andere toe. Die zijn uiteraard net zo irrationeel als de eerste, maar voor een kunstenaar mag dat. Hij reageert immers op het bizarre gedachtengoed van zijn tijd.Grappig zijn de rijtuigen waarop figuren als wagenmenners ingespannen ondergeschikten voordrijven. Hij laat de torso van een jonge vrouw zien, die op een verend mechanisme is geplaatst. Bij een duw gaan de borsten dansen. En dan zijn er zijn krijgers en wachters. Ze doen me in de verte denken aan de futuristen die per se beweging wilden vangen in hun beelden. Door de spiegelende gebogen vlakken gaat er een geweldige dynamiek van ze uit.

3D

Willem Lenssinck werkend aan 3D-model Tomorows Fossil 3 m L.

Willem Lenssinck werkend aan het 3D-model van Tomorrows Fossil

Lenssinck maakt van éen ontwerp steeds een serie in verschillende formaten. Die variëren van geschikt voor een vitrine in een huiskamer, tot exemplaren die iconisch kunnen worden in de buitenruimte. Dat kan door de toepassing van 3D technologie. Een beeld wordt gescand en met behulp van een computer omgezet in een mal voor een model dat kan worden gegoten. Ook kun je er direct driedimensionale beelden in bijvoorbeeld polystyreen van laten maken. Zo hoeft er niet meer met gips te worden gewerkt. Dus de 3D techniek is de vervanger van het gipsmodel. Het is voor de kunstenaar een enorme tijdwinst. Klassiek is nog de methode het beeld in brons te laten gieten, afwerken, coaten of polijsten. Dat gebeurt nog op de oude ambachtelijke manier. Met deze techniek kan een perfectie bereikt worden die zijn weerga niet kent en dat past bij Lenssinck. Hoe ook gemaakt, zijn oeuvre vertoont een doorlopende lijn. Het is nu alleen iets makkelijker geworden om zuiver te produceren, en daar maakt hij gebruik van. Het inspireerde hem ook tot nieuwe, wat vloeiender vormen, en coatings die metaal imiteren. Alles kan tot in de finesses worden gereproduceerd. Willem Lenssinck weet dat te combineren met zijn vakmanschap en blijft geloofwaardig.

Een enkel puntje blijft in mij hangen. De meubels zijn architectonisch opgevat, maar misschien wat té consequent modernistisch. De achtertuin komt waarschijnlijk in de zomer meer tot zijn recht als
de tuin als een zuidelijk plein door platanen is beschaduwd. Niettemin tref je als bezoeker bij Laimböck altijd een warm onthaal en staat je een kunstervaring te wachten die veel in gang kan zetten.

maquette-beeldhouwmuseum

Maquette voor een beeldhouwmuseum en documentatiecentrum

www.galerielaimbock.com, www.willemlenssinck.com

 

Op deze pagina vindt u binnenkort de nieuwsberichten van Galerie Laimböck, op dit moment zijn wij bezig om de nieuwe site up to date te maken.

November 2016:
Vandaag is Taurus Magnus weer terug naar Langbroek verhuisd na de zes maanden durende tentoonstelling ‘Op Poten’ in beeldenpark de Havixhorst te Meppel/Schiphorst. Het was een evident succes en uitermate plezierige samenwerking. Meer dan 30.000 bezoekers genoten van deze tentoonstelling en het mooie Hotel Relais Chateau Havixhorst, waar het goed toeven is logies, koffie en lunch.

Team Havixhorst 'Op Poten', met kunstenaars

Mei 2016:
Vandaag verscheen in de Wijkse Courant het onderstaande artikel. Taurus Magnus is op dit moment niet aanwezig bij ons in Langbroek, maar staat tentoongesteld bij beeldenpark de Havixhorst te Meppel/Schiphorst.

Wijkse courant bericht dat 'Taurus Magnus' gemist werd in Langbroek.